Články

PŘEČTĚ SI TROCHU VÍC

Uklidili jsme Nový Malín. V sobotu 6.4.2024 jsme společně pomohli přírodě a sběrem odpadu zlepšili prostředí v obci a kolem naší krásné obce, kde to máme rádi.

Loni jsme v Malínských novinách začali psát o včelách. Včely jsou krásné, užitečné a zaslouží si naši pozornost. Snad díky krátkým článkům, které provází čtenáře životem včel po celý rok, zaujmeme pár lidí, kteří pro včely a naši krajinu také něco udělají.

Děkujeme všem pekařům a pekařkám, kteří dobrovolně napekli dobroty do kavárny! Kavárna byla před koncertem otevřena, i když foukalo. Našli jsme kousek závětří, kde nám bylo dobře a kromě dobrot jsme si mohli vychutnat i kávu a čaj. Koncert a kavárna byly poděkováním dobrovolníkům, koledníkům a všem dárcům z naší obce, kteří přispěli v rámci...

Péefko

03.01.2024

Co znamená zkratka PF, ví pomalu každý. Ale jak vůbec vznikla? A víte, že se v ostatních zemích neujala?

Sýkory, vrabci, zvonci. Tady je situace velmi jednoduchá. Pořiďte si téměř jakékoli kryté krmítko, kde můžete nasypat směsi zrnin a umístěte je na místo, kde je dostatečný rozhled a které je dobře přístupné pro doplňování krmení. Může být na okně nebo na kůlu na zahradě či v parku. Přehledné místo umožní snadné pozorování toho, co ke krmítku létá a...

Ve středu 15.11.2023 proběhla přednáška pana Blažka o situaci ohledně ovzduší v naší obci. Kromě těchto faktů nás pan Blažek krátce seznámil s historií meteorologie a klimatologie, hydrologie a vzniku Českého hydrometeorologického ústavu. Na závěr připojil několik zajímavostí ohledně měřících stanic ČHMÚ v Novém Malíně a Šumperku.

Založení spolku Malínský kulturní a osvětový spolek (MKOS) jsem iniciovala na podzim 2022 a přizvala ke spolupráci paní Lucii Gieslovou a Martinu Janíčkovou. O tom jak to bylo si můžete přečíst zde, Postupně se přidaly také Eliška Matějčková a Pavla Kubová.

Hodina Země

25.03.2023

Místo konání: u vás doma a jinde v ČR a ve světě

Dnes je Den spánku a jak jsme slíbili, zveřejňujeme materiály ze středeční přednášky. Naleznete zde Zásady spánkové hygieny (zdroj: Ikem Praha) a tipy na vyzkoušení několika technik, které pomohou s usínáním.

© 2023 MKOS | Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!